Imago

Thierry Baudet als merk dat verkocht moet worden

Thierry Baudet’s personal branding vertoont grote overeenkomsten met die van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. De Dagelijkse Standaard noemt Kurz dan ook ‘De Oostenrijkse Thierry Baudet‘(*).

Vergelijk bijvoorbeeld ook de fotostunt van Kurz op de motorkap van een Hummer, met Baudets foto van hem liggend op een piano:


Uit How to Dress to Win an Election: The Sebastian Kurz Primer:

“It began very early. In 2009, not long after Mr. Kurz became leader of the youth wing of the party, he went on an image-ineering [sic, engineering] campaign, with the tag line “Black is hot,” featuring a picture of himself perched on the bonnet of a Hummer, in jeans, an untucked shirt and a come-hither look, surrounded by some equally satisfied-looking peers. It was broadly mocked, but it was also the beginning of a pattern.
(…)
Since becoming foreign minister in 2013 at age 27, Mr. Kurz has become known for his slim-line suits, a tendency to forgo ties (though he does wear them in debates and during state occasions), open collars and slicked-back hair. On his website, Kurz2017, not one of the multiple photographs of him staring soulfully out a window at the future, hard at work and talking to “real” men and women, features a tie. Occasionally he is shown in jeans and a pressed shirt, or a jacket, but never a T-shirt. His casual Friday look is not about a rejection of convention, but rather a noncontroversial loosening up.”

Baudet en Kurz kleden zich allebei semi-nonchalant om zich te distantiëren van de formaliteit die mensen associëren met de politici in “het partijkartel”.
Dit is niet alleen een tactiek in extreemrechtse politiek, maar ook onderdeel van een populistische strategie die we overal ter wereld zien. Deze extreemrechtse politici doen er alles aan om hun imago in de media te beheersen om zichzelf zo buiten de gevestigde orde te presenteren.

Forum voor Democratie: ‘Vlaggenschip van de renaissancevloot’

Forum voor Democratie gebruikt in haar beeldmateriaal het beeld van een VOC schip. Zo zien zij dus Forum voor Democratie, als een VOC schip in moderne tijden. Als voorhoede voor de ‘renaissancevloot’. Het appeleert aan de gevoelens van veel mensen die niets willen weten van de duistere kanten van het koloniale verleden, graag nog trots willen zijn op de Coens en de De Ruijters en op de ‘Gouden Eeuw’ waarin de Nederlandse handelsgeest ons welvaart bracht over de ruggen van tot slaaf gemaakte mensen. Baudet refereert hier dan ook aan als iets positiefs in zijn toespraak tijdens algemene ledenvergadering ‘FVD is het vlaggeschip van de renaissancevloot’, 15 januari 2017.

Noot: (*): Uiterst rechtse en daarmee verwante websites willen we niet aan clicks helpen. Vandaar dat we die via donotlink.it hebben doorgelinkt. Zie rechtsboven op deze website voor uitleg.