Extreem-rechts in Nederland

Hier verzamelen we informatie over de banden tussen Baudet en extreem-rechtse personen en organisaties

Joost Niemöller, de bekende racistische schedelmeter

“Je kunt zeggen dat ik onderdeel ben van Baudets netwerk, maar dat suggereert iets complot-achtigs, wat het echt niet is.”, Joost Niemöller in “Netwerk Thierry Baudet hielp handje bij schrijven pikant boek van ex-VVD’er”, Volkskrant 27 september 2017

10 februari 2017: Joost Niemöller presenteerde zijn boek ‘Kwaad’ bij Forum voor Democratie.

Joost Niemöller neemt het regelmatig op voor Baudet en zijn forum. Zie zijn website (*).

Thierry Baudet ondertekende de brief opgesteld door Niemöller aan Trump over MH17:
OPEN BRIEF AAN TRUMP: ‘START NU OBJECTIEF ONDERZOEK NAAR MH17’.

Erkenbrand


Baudet vindt de tweet van Erkenbrand wel LOLlig…

KAFKA in artikel over Erkenbrand: Erkenbrand, alt-right in Nederland.
Daaruit:
“Milan Bruynzeel is een van de oprichters van Erkenbrand. Naast zijn interesse voor politiek en voor vechtsport heeft hij nog een passie, schrijven. Dat doet hij opvallend veel. Naast de stukken op zijn eigen websites Curiales en Erkenbrand publiceert hij op de alt-right website American Renaissance. Maar hij bereikt ook een breder publiek. In 2016 schrijft hij voor Civis Mundi. Samen met onder andere Forum voor Democratie-lid Paul Cliteur levert hij een bijdrage aan het jaarboek Kolonialisme en racisme van dit tijdschrift.


Lanser (rechts) bij Powned met Baudet, oktober 2015
Bron: KAFKA – Erkenbrand, alt-right in Nederland


Erkenbrander Van Otten sluit zich aan bij FvD
Bron: KAFKA – Erkenbrand, alt-right in Nederland

Ook Erkenbranders hebben een grote interesse voor de partij van Hiddema en Baudet. Ze prijzen de partij, volgen en retweeten Thierry Baudet en denken mee hoe FvD succesvol kan zijn. Als ze FvD-bijeenkomsten bezoeken, dan treffen ze gelijkgezinden aan, laat Fausto Lanser aan het AD weten. Het wekt dan ook geen enkele verbazing dat verschillende Erkenbranders lid zijn van FvD. Luc Stenekes (1964) uit Purmerend is echter de enige die hier openlijk voor uitkomt. Hij is FvD-lid, nieuwsgierig “naar alles wat als extreemrechts wordt weggezet” en bezoekt bijeenkomsten van Erkenbrand. De andere Erkenbranders zijn zich er van bewust dat een associatie van Erkenbrand met FvD negatief is voor de partij. Dergelijke tactische blunders willen ze niet op hun geweten hebben.


Wacht nog even met het rode pilletje…”

Op 8 februari 2017 bezoekt Baudet Enschede. Hij komt hier om te spreken over de ideeën van FvD. Ruim honderd belangstellenden zijn aanwezig in het oude Grolsch hoofdkwartier. Bij het vragenuurtje snijdt een jonge-man een voor Erkenbrand belangrijk onderwerp aan. Hij wil weten hoe FvD denkt over het opnemen van blanke boeren uit Zuid-Afrika in Nederland. Baudet stelt voorstander te zijn van het instellen van een recht op terugkeer naar Nederland voor deze boeren. De vragensteller heet Bart van Otten (1997) en komt uit het nabijgelegen Enter. Ten tijde van deze bijeenkomst is hij al een ruim een half jaar actief bij Erkenbrand. Na de lezing voert hij met Baudet een geanimeerd gesprek over Zuid-Afrika, Erkenbrand en het 4chan-forum. Baudet signeert twee boeken voor Van Otten. In een daarvan brengt hij een groet aan ‘/polder/’, een onderdeel van 4chan waar Erkenbranders actief zijn. “Hij wist godverdomme ook gewoon van de Erkenbrand lezing over de Afrikaners” laat Van Otten op dat forum uitgelaten weten. Hij behoudt zijn enthousiasme en wordt actief lid van de partij van Baudet, naast zijn activiteiten bij Erkenbrand.
Een andere Erkenbrander die wordt gesignaleerd bij FvD is de al eerder genoemde Geertje van der Burgh uit Utrecht. Ze is in januari 2016 aanwezig bij een lezing in het souterrain van FvD aan de Herengracht in Amsterdam. Ze geeft aan op meerdere FvD bijeenkomsten te zijn geweest.
(…)
Zoals hierboven reeds vermeld, doet Erkenbrand uit tactische overwegingen geheimzinnig over contacten met Baudet en FvD. De bewondering voor deze partij is er echter niet minder om. “Thierry is de meest Alt-Right politicus die we hebben in Nederland” schrijft Bart van Otten onder een van zijn pseudoniemen op 4chan. In een speciale verkiezings-podcast concluderen de presentatoren dat “Als je niet strategisch stemt, maar je idealen volgt je bij FvD uitkomt.”
(…)
De ideologische overeenkomsten tussen FvD en Erkenbrand zijn dan ook aanzienlijk. Baudet blijft ook niet echt ‘weg’ bij Erkenbrand. In januari 2017 retweet hij met plezier een bericht van Erkenbrand. Verschillende Erkenbranders pochen over de (online) contacten die ze met Baudet hebben. In het voorjaar van 2017 spreekt Baudet in de Volkskrant bovendien zalvend over Erkenbrand. “Soms vliegen ze uit de bocht, maar het zijn jonge mensen die bezig zijn de wereld te ontdekken.” Een prominente Erkenbrander stelt in januari 2017 op 4chan dat hij bezig is FvD te infiltreren. Wat die uitspraak precies te betekenen heeft, en of de in dit artikel genoemde personen FvD proberen te infiltreren is voor ons niet vast te stellen. Maar dat Erkenbrand haar positie gebruikt om FvD te beïnvloeden is evident. En dat FvD daar geen duidelijk bezwaar tegen maakt eveneens.
(…)
Op Erkenbrand en op FvD-leden die bij Erkenbrand actief zijn reageert de partij heel anders (dan op de NVU -red. zie hieronder). “Als deze club racistisch en antisemitisch gedachtegoed aanhangt” laat Baudet in november 2017 via een woordvoerder aan de Volkskrant weten, “wil hij er absoluut niets mee te maken hebben.” Uit deze formulering blijkt dat Baudet twijfelt of de politieke oriëntatie van Erkenbrand werkelijk racistisch en antisemitisch is. Terwijl het Volkskrant artikel waar hij op reageert dit juist aantoont en verschillende opiniemakers dit al eerder hebben betoogd. Een kleine week later neemt Baudet in het NRC desgevraagd duidelijker afstand van Erkenbrand. Een daadkrachtige reactie als bij de NVU-infiltratie blijft echter uit. Er worden geen Erkenbranders uit de partij zet, noch verschijnt er een statement op de FvD-website. Maar gezien de grote overeenkomsten in hun wereldbeelden kan je dat ook eigenlijk niet verwachten.
Bron: KAFKA – Erkenbrand, alt-right in Nederland


Bron: KAFKA – Erkenbrand, alt-right in Nederland

NVU

Thierry Baudet en Constant Kusters van de NVU hebben ruzie omdat volgens Baudet een NVU lid was geinfiltreerd in FvD. Verder beweert Baudet Kusters niet te kennen.
We zetten de informatie hierover op een rijtje:

Om te beginnen ontkent Baudet dat hij Kusters kent. Feit is echter dat Thierry weet wie Constant Kusters is, hij zat nl. al eens met hem in een een tv-uitzending van Powned uit 2015 waarin hij aan het woord kwam over Kusters.

16 januari 2017: Onderzoeksgroep Kafka tweet een kopie van een artikel in het blaadje van de NVU, waarin Adé Jansen beweert dat de NVU door Baudet persoonlijk werd uitgenodigd voor een bijeenkomst (ten behoeve) van zijn Forum voor Democratie; en dat hij Baudet in het verleden heeft geboekt als spreker voor een katholieke organisatie waarvoor hij (Jansen) werkzaam was.

27 mei 2017: Uit dit Volkskrant artikel blijkt dat Kusters Hiddema wel eens ontmoet heeft: Voor de verkiezingen liet Constant Kusters, voorman van de neonazistische Nederlandse Volksunie, met een videoboodschap weten dat hij FvD ging stemmen. De aanwezigheid van Theo Hiddema op de kandidatenlijst gaf de doorslag. Hij zegt: “Meester Hiddema is een zeer aanspreekbaar figuur. (…) Ik heb hem een paar keer ontmoet en met hem gesproken.” Tijdens de campagne woonde een delegatie van de NVU een bijeenkomst van FvD in Arnhem bij. Kusters schreef daar later een positieve recensie over op de site van zijn eigen beweging. ‘Laten we hopen dat het FvD het gaat redden om over de kiesdrempel te komen. Het is heel druk op de uiterst-rechtse flank.’

NVU infiltreert FvD
bron: Kafka in artikel dat verder hoofdzakelijk gaat over Erkenbrand.

In maart 2017 bleek een extreemrechtse activist een FvD bijeenkomst te hebben georganiseerd. Alexander Goossens (1981) is op dat moment zowel lid van FvD als van de nazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU). Hij organiseert namens FvD een lezing van Baudet en Hiddema in Badhoevedorp. Wanneer het NVU-lidmaatschap van Goossens publiekelijk wordt, royeert FvD Goossens onmiddellijk. Hierover publiceert FvD expliciet op de website. Dat Goossens deze bijeenkomst überhaupt kon organiseren blijft toch opmerkelijk. Niet omdat FvD alle NVU-leden zou moeten herkennen, maar wel vanwege het taalgebruik van Goossens dat vooraf gaat aan het organiseren van deze lezing.

Hij schrijft aan Baudet: “Ik ben openlijk tegen het zionistische control in het [sic] westerse wereld.” Dit is voor Baudet blijkbaar geen reden het contact te verbreken, Goossens kan gerust zijn gang gaan binnen de partij.

4 augustus 2017: Kusters zegt in video: “Er zijn ook leden van de NVU, die hebben een dubbellidmaatschap bij het Forum voor Democratie”.

25 augustus 2017: Kusters zegt in een interview met de Kanttekening: “Er is samenwerking met het Forum voor Democratie” en levert daarvoor bewijs.

26 augustus 2017: FvD maakt bekend het NVU lid Alexander Goossens te royeren (*). Iedere vorm van contact of verband wordt stellig ontkend.
Dezelfde dag nog reageert Kusters in het AD: “NVU-infiltrant bij Baudet? Onzin, hij wist overal van”.
Verder in het AD: In het maart-nummer van het NVU-tijdschrift Wij Europa (‘Volksnationaal tijdschrift’) staat het bezoek van de NVU-delegatie aan Baudet en co al uitgebreid beschreven. “Als hij ons niet pruimde, had-ie ons toch uit de zaal kunnen laten zetten? Zelf heb ik achteraf nog staan praten met Theo Hiddema, de tweede man van FVD. Die ken ik al heel lang, hij was jarenlang de advocaat van de weduwe van NSB’er Rost van Tonningen.”

Het NVU lid Goossens gaat in beroep tegen zijn royering.

Pegida

In 2015 zei Baudet Pegida als een medestander te zien in de strijd tegen de mensen die proberen ‘onze manier van leven’ af te breken, getuige deze video van 16 januari 2015 (opmerking over Pegida vanaf 6:20).

Noot: (*): Uiterst rechtse en daarmee verwante websites willen we niet aan clicks helpen. Vandaar dat we die via donotlink.it hebben doorgelinkt. Zie rechtsboven op deze website voor uitleg.