Beïnvloeding


Maakte Forum voor Democratie gebruik van Cambridge Analytica? Met een biertje in de hand pochte Thierry Baudet van wel. Het werd een jaar later door woordvoerder Jeroen de Vries ontkend…

‘Ik heb het niet zo bedoeld’

Waar Thierry Baudet erg goed in is, is het doen van ferme uitspraken. Ook Theo Hiddema kan er wat van. Doel hiervan is extreem/populistisch-rechtse kiezers te trekken van bijvoorbeeld Erkenbrand en NVU. Ongetwijfeld snoept hij zo ook kiezers af van de PVV.
Wordt het Baudet echter te heet onder de voeten, dan zegt hij dat hij het niet zo bedoeld heeft om acceptabel te blijven als Tweede Kamerlid voor zijn mede-kamerleden. Een lid van de partij uit de NVU werd ijlings geroyeerd en Kusters van de NVU kende hij helemaal niet. Het is allemaal ongeloofwaardig, maar toch: wie het niet wil zien, kan de oogkleppen rustig ophouden.

Dog whistles

De uitspraken zijn niet altijd zo duidelijk, juist verhuld. Veelzeggend voor extreem-rechtse aanhang, veelal onbekend bij andere lezers en luisteraars. We spreken dan van zgn. dog whistles: begrijpelijk voor wie het achterliggende idee aanhangt, schijnbaar onschuldig voor wie er niet zoveel vanaf weet.
Zo gebruikt Baudet bijvoorbeeld de term ‘Boreaal Europa‘ in zijn speech bij de oprichting van Forum voor Democratie, op 15 januari 2017. Het woord ‘boreaal’ verwijst onder andere naar gedachtegoed van raszuiverheid dat bij de nazi’s centraal stond. Mede door het gebruik van deze term werd Jean-Marie Le Pen in 2015 uit Front National gezet.

Goedpraten

Wat niet ontkend, gebagatellisseerd of verhuld kan worden, wordt met verve verdedigd. Voorbeeld daarvan zijn de uitspraken van Yernaz Ramautarsing. Baudet blijft weigeren daarvan afstand te nemen en haalde tijdens een debat zijn zoveelste stunt uit door Ramautarsing er op het podium bij te slepen. Ramautarsing zit nog altijd in het algemeen bestuur van de jongerenafdeling.
Andere voorbeelden zijn de internationale ‘alt-right’ extreem rechtse vrienden van Baudet. Wanneer hij wordt aangesproken op zijn contacten met bijvoorbeeld Jared Taylor en Jean-Marie Le Pen, zegt hij steevast dat hij met iedereen praat, om zich te informeren of uit nieuwsgierigheid. Maar deze vriendschappen en ontmoetingen zijn bepaald geen incidenten. Ze zijn structureel.

Zich afzetten tegen andere partijen

Bijvoorbeeld:

VVD is ‘te links’: zo werden met name jongeren van JOVD weggesnoept ten gunste van de JFvD, toen de jongerenorganisatie nog moest groeien. Een aantrekkelijk aanbod om makkelijk over te stappen werd hiertoe verspreid.
Ook in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 is vooral de VVD het doelwit.

D66 schaft referendum af: een recente twittercampagne tegen D66 moest kiezers naar de FvD lokken.

In de aanval

Als dit alles nog niet werkt, wordt de ‘Pimwin’ ofwel de ‘we worden gedemoniseerd’-kaart in stelling gebracht. De aanval op de critici wordt ingezet en er wordt geroepen: wij zijn geen racisten! Tot tweemaal toe werd rechtstreeks de aanval ingezet op (vermeende) politieke tegenstanders: een leraar en een weerman moesten het ontgelden. Ontslagen moesten ze worden, aldus Baudet en Ramautarsing.
Tot slot heeft net als PVV-leider Wilders ook Baudet de truc van het doen van kansloze aangifte (tegen Ollongren) ontdekt, met als enige reden: in de slachtofferrol kruipen en publiciteit krijgen.
De aanhang van de FvD doet wat extreem-rechts op internet altijd doet: de lijn volgen en de aanval inzetten met dreigementen, trollen en treiteren.


Thierry en de VOC mentaliteit: het imago van succes.



Media

1. Campagnestrategie: Cambridge Analytica

In een café in de Amsterdamse Jordaan, op 9 maart 2017 heeft Thierry Baudet losgelaten dat FvD voor het campagnevoeren gebruik heeft gemaakt van het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Hij deed dat “met losjes een pilsje in zijn hand tegen FTM-hoofdredacteur Eric Smit”. Het staat beschreven in een artikel van 14 maart 2017 van Follow The Money: De digitale strategie van Thierry Baudet: ‘net als Trump’ (PDF download).

‘Forum voor Democratie wordt de grote verrassing van de verkiezingen,’ zei hij losjes met een pilsje in zijn hand tegen FTM-hoofdredacteur Eric Smit. ‘En ik ga, zodra de uitslag bekend is, uit de doeken doen hoe we dat voor elkaar hebben gekregen.’

‘We doen het net als Trump,’ voegde hij daar kordaat aan toe.

Hoe? Nou zo, want veel was er op het late tijdstip niet voor nodig om de borrelende Baudet aan het praten te krijgen. Op de vraag of hij toevallig de diensten van de Britse firma Cambridge Analytica had ingeroepen, antwoordde hij bevestigend.

(…)

Niettemin toonde Baudet zich zeer enthousiast over de samenwerking met Cambridge Analytica en over wat er tot nu toe was bereikt: ‘Je zult het gaan zien!’

NRC, dat een artikel over Cambridge Analytica publiceerde op 18 maart 2018, stelde hierover vragen aan FvD. Daar werd aanvankelijk niet op gereageerd. Na publicatie van het NRC artikel dacht FvD hier toch maar ineens anders over en reageerde alsnog bij monde van FvD woordvoerder Jeroen de Vries, die het gebruik van Cambridge Analytica ontkende:
‘Op geen enkel moment in de huidige verkiezingscampagne maar ook niet in eerdere campagnes heeft FvD gebruik gemaakt van de diensten van Cambridge Analytica. We onderhouden geen contacten met Cambridge Analytica.’
De Valse Piano van Baudet vindt dit ongeloofwaardig.

2. Campagnestrateeg Jan Driessen

Doelgericht gebruik van sociale media, aldus campagnestrateeg Jan Driessen, die regelmatig een positieve boodschap de wereld in slingert zoals deze: ‘Forum voor Democratie loopt mijlenver voor op andere partijen’. Media houden van succesverhalen. Driessen klopt zichzelf op de borst: “De campagne van Forum voor Democratie is Champions League-niveau.”

3. Oude bekenden

Als vanouds staan extreem-rechtse en populistisch rechtse media achter FvD. Maar ook de mainstream media laten zich graag bij de hand nemen en schrijven graag dat het goed gaat met FvD, een boodschap die voortdurend wordt uitgedragen. Publiciteitsstunts, de voortdurende aandacht voor uitlatingen, het prikkelt. En welke media willen nu niet profiteren van de scoop, meesnoepen van de nieuwigheid van het fenomeen Baudet? Het imago van vrolijke dandy van Baudet speelt hierin ook een grote rol, zijn grappen en grollen met piano, lavendel, militair tenue in de Tweede Kamer, enzovoorts. Vaak wordt Baudet als een excentrieke intellectueel geportretteerd. Hij laat zich ook nog eens graag fotograferen met bekende Nederlanders, want als je toch vrienden kunt zijn met Lange Frans en Gordon, dan moet je toch wel een toffe gozer zijn. Toch?
Het duurde daardoor enige tijd voor mensen hem serieus als gevaar begonnen te zien.

Noot: (*): Uiterst rechtse en daarmee verwante websites willen we niet aan clicks helpen. Vandaar dat we die via donotlink.it hebben doorgelinkt. Zie rechtsboven op deze website voor uitleg.